Wat te doen?

 

Hoe te komen?

 

Paulhaguet

 

Restaurants

 

Tarieven

 

Plattegrond

 

Gastenpagina

 

Links

 

 

 

 

CAMPING LA FRIDIERE
6 Route d’Esfacy
43230 PAULHAGUET

(T) 0033 4 71 76 65 54

 

email:

campingpaulhaguet

 

GPS: lat=45.199 lon=3.520

 

 

 

Le train touristique des Gorges de l'Allier

Honderdvijftig jaar geleden is iemand op een, voor die tijd, bijna onmogelijk idee gekomen. Een directe spoorwegverbinding van Parijs via Clermont Ferrand en Nîmes naar Marseille, dwars door het Massif Central. Zeker voor die tijd een uitdagend project. Men maakte gebruik van de georges van verschillende rivieren die daar stromen.

Het resultaat was een heel kronkelige spoorlijn, meest enkelspoor, met in de diep uitgeslepen rivierdalen vele viaducten en tunnels.

Ondanks de TGV is de spoorlijn nog steeds in gebruik, men kan nog steeds via dit traject met de trein van Parijs naar Marseille en terug. Je moet wel de tijd hebben, maar wordt beloond met zicht op een schitterende natuur.

Een van de mooiste stukken ligt tussen Langeac (14 km. van de camping) en Langogne, door de gorges van de Allier. Op dit traject rijdt ook een speciale toeristische trein.

Deze vertrekt ’s morgens omstreeks 9 uur uit Langeac en komt omstreeks 11 uur in Langogne aan. Ongeveer 10 minuten daarna gaat deze trein dan weer terug naar Langeac. Als U meteen teruggaat, bent U even over 13 uur weer terug in Langeac.

Maar veel leuker is een kleine pauze in te lassen en met de “gewone trein” van omstreeks 16 uur weer terug te gaan. U hebt dan de boemelexpresse van Marseille naar Parijs. Het moet u niet verbazen als mensen daarin op de bank liggen te slapen. Daar grote delen van het traject enkelspoor is, zijn vertrek- en aankomsttijden slechts streeftijden. Dus wie weet hoe lang deze mensen al onderweg zijn. Bovendien kunt u dan in de middag het middeleeuwse centrum van Langogne bekijken met een klein verstild pleintje en een vroeg middeleeuwse kerk,

De Église St. Gervais.

En wij hebben tussen de middag voortreffelijk gegeten in le Grill du Gaillard, net aan de andere kant van het spoor. Een middag 3-gangen menu voor ongeveer 11 euro.

 

U kunt boeken bij het bureau d’accueil touristique en in het hoogseizoen ook bij het bureau du train touristique, place de la Gare, in Langeac.

 http://www.langogne.com/train.htm

 

Wat te doen? - Hoe te komen? - Paulhaquet - Restaurants - Tarieven - Gastenpagina - Makelaar - Index