Wat te doen?

 

Hoe te komen?

 

Paulhaguet

 

Restaurants

 

Tarieven

 

Plattegrond

 

Gastenpagina

 

Links

 

 

 

CAMPING LA FRIDIERE
6 Route d’Esfacy
43230 PAULHAGUET

(T) 0033 4 71 76 65 54

 

email:

info@campingfr.nl

 

GPS: lat=45.199 lon=3.520

 

 

kaas...

 

 

In Frankrijk kun je meer dan 400 soorten kaas vinden. Er is voor elk wat wils: hard of zacht, smeuïg of vloeibaar. Zo kun je elke dag van het jaar een andere kaas proeven. Elke streek heeft zijn kazen.

Auvergne is één groot kaasplateau.

De meest voorkomende kazen worden gemaakt van koeienmelk in regio's waar het gras overvloedig groeit. De andere kazen worden gemaakt van de melk van geiten en schapen, die graag in deze zonnige streek vertoeven. De camembert is de bekendste Franse kaas in het buitenland en werd oorspronkelijk gemaakt in het dorp Camembert in Normandië. Maar als u toch van plan bent deze kant op te komen, dan moet u toch eens de moeite nemen de streekprodukten te ontdekken en te leren verwerken in uw avondmaaltijd.

De Fransen zijn de grootste kaaseters ter wereld en smullen ongeveer 23 kilogram kaas per persoon per jaar, gevolgd door de Italianen die 20 kilogram kaas per jaar eten. (jaja, wij kaaskoppen staan op de derde plaats wat consumeren betreft, maar zijn de op één na grootste producent)

Wij hebben een aantal streekkazen op onze pagina opgenomen die ook makkelijk op de lokale markten te vinden zijn. Deze markten zijn op maandag in Paulhaguet, op donderdag in Langeac en op zaterdag in Brioude.

De Fromagerie "De Montcineyre" nodigt u uit om de sterke kazen te ontdekken

die deel uitmaken van onze regionale identiteit.  

Fromagerie LE MONTCINEYRE
28 Rue de la Berbiziale
63500 ISSOIRE
n° SIRET : 42123005300025
N.A.F. : 155 C

openingstijden
van dinsdag t/m zaterdag
van 8h30 tot 12h00 en 14h00 tot 19h00

logo

Email : fromagerie-lemontcineyre@wanadoo.fr
Site : fromagerie-lemontcineyre.fr

plan Issoire

 

een greep uit het assortiment:

Cantal
Tijd speelt graag met de smaak van de Cantal; 
Na 1 maand van rijping, wordt de Cantal jeune gekenmerkt door een zoete, frisse en melkachtig smaak.
De Entre-deux, gerijpt gedurende 2 tot 6 maanden, heeft al een stevige gouden korst met een sterkere nasmaak.
Na rijping van ten minste 6 maanden heeft de oude Cantal een krachtig aroma, kruidig en vol van smaak en een eigen identiteit.

le Cantal

   

le bleu d'Auvergne

Bleu d'Auvergne 
Ongeperste kaas, ongekookt, gefermenteerde, peterselie en zout, gemaakt van koemelk, met een rijpingstijd van ten minste 4 weken, met een sterk aroma.
Kan gewoon worden gegeten, opgenomen in recepten of geserveerd op een toastje.
   
Fourme d'Ambert
Kaas van koemelk met een delicate peterselie, en zout.  De blauwe schimmel is ontwikkeld door beluchting met lange naalden.
Verschilt door een rustieke smaak, eenvoudig, geurig en toegankelijk.

la fourme d'Ambert

   

le Salers

Salers
 
De Salers is een typisch harde kaas, geproduceerd in de Cantal. De kaas lijkt sterk op de Cantal, zowel qua afkomst als qua uiterlijk en qua bereidingswijze. De Salers kaas heeft sinds 1961 het AOC-keurmerk. Het gehele gebied van de Salers is gelegen op een hoogte boven de 600 meter. De kaas is gemaakt van de melk van de koeien die in die streek grazen en die dus de specifieke begroeiing van dat milieu als voedsel hebben.
   
De Gaperon
 
De Gaperon is een halfharde kaas met natuurlijke korst. De kaas wordt gemaakt van koemelk, van karnemelk en van (rauwe) melk. Deze bereidingswijze maakt dat de kaas een erg laag vetgehalte heeft. In de wrongel wordt knoflook en gemalen peper gemengd, wat een speciale licht-pikante smaak aan de kaas geeft. Oorspronkelijk werden de kazen naast de schoorsteen bewaard, wat nog voor een licht gerookte smaak zorgde. De kazen rijpen 1 à 2 maanden. De kaas heeft een sterk afwijkende smaak, en heeft om die reden een eigen publiek.

le Gaperon

   
Tomme fraîche
Wordt gepresenteerd in grote blokken van wel 2,5 kg.
Het vruchtvlees is wit, ongezouten, licht papperig en zonder korst.
Basisingrediënt voor aligot en truffels.

tome fraiche

Meer weten over kazen? Hier (PDF)

 

Wat te doen? - Hoe te komen? - Paulhaquet - Restaurants - Tarieven - Gastenpagina - Makelaar - Index